Tämän launtai-illan kunniaksi laitan teille muutamia lisäideoita joulupukin säkkiin. Sinne sopisivat nimittäin hyvin myös Lars Keplerit - erityisesti jännityksen ja hyytävien trillereiden ystäville. Jos tunnelma käy liian jännittäväksi, mobiilikasino rentouttaa sopivasti lukemisen lomassa myös joulunpyhinä! Olen huomannut tämän hyväksi tavaksi ottaa pieni breikki lukemisesta.

Lars Kepler on salanimi, jonka suojassa esiintyy ruotsalainen kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. He aloittivat Kepler-kirjojen kirjoittamisen teoksella Hypnotisoija vuonna 2009. Kirja on sittemmin käännetty jo 30 kielelle. Ahndorilin pariskunta on ollut erittäin tuottelias, yhden kirjan vuosivauhdilla – eikä loppua tunnu näkyvän vieläkään. Jo kirjasarjan ensimmäinen osa oli jymymenestys, ja sen epäiltiin olevan muun muassa Henning Mankellin tuotantoa. Spekuloijat olivat väärässä, ja Ahndorilin pariskunta tuli julkisuuteen:)

Kepler-sarjassa seikkailee suomalaistaustainen poliisi Joona Linna ja hänen kollegansa sekä arkkivihollisensa. Olen itse lukenut Kepler-kirjoja myös ruotsiksi ja niissä minua suoraan sanottuna kyllä häiritsee ruotsalaisille kirjoille tyypillinen idiotismi “suomenkielisten” henkilöiden sanomien lauseiden yms. suhteen. En tiedä, mistä ruotsalaiskirjailijat suomensa noutavat, mutta yleensä henkilöiden lausahdukset ovat far out, eli eivät todellakaan sitä, mitä yksikään suomalaistaustainen päästäisi suustaan. Kuulostaa lähinnä siltä, että lauseet on haettu suoraan google translatorista!

Kritiikki sikseen, sillä mielestäni Kepler-kirjat ovat hyytävän jännittäviä, ja niiden tiimoilta lukija saa todellakin kokea selkäpiitä väristäviä fiiliksiä ja psykologista kauhua. Keplerin suuri saavutus on taito saada lukija “tietämään” etukäteen, mitä henkilöille tulee tapahtumaan. Lukija tietää, mitä kauheuksia tuleman pitää, ja kirjan henkilöt raukat ovat vielä niistä tietämättömiä. Myös ovelia juonenkäänteitä riittää runsaasti.

Kepler-sarjassa on ilmestynyt Hypnotisoijan lisäksi Paganini ja paholainen, Tulitodistaja, Nukkumatti ja vuonna 2014 ruotsin kielellä Stalker.

Luin uusimman kirja jo ruotsiksi, ja voin kertoa, että suomennoksen hankkiminen todellakin kannattaa sitten, kun se tulee markkinoille.

Jännittäviä lukuhetkiä ruotsalaisen jännityksen parissa!