images

 

Yksi kaikkien aikojen suosituimmista kirjaklassikoista joka on muutettu elokuvaksi, on tietenkin Taru Sormusten Herrasta. Mutta pitävätkö kirjan fanit myös elokuvasta?

Monet kirjaklassikot ovat jo valkokankaalle päätyneet, vaihtelevalla menestyksellä. Kaikille lienee selvää että Harry Potter tai Narnian tarinat pohjautuvat klassikkokirjoihin, mutta tiesitkö myös Game of Thronesin olevan alunperin kirjasarja? Tai Liikkuvan Linnan olleen kirja ennen animaatiota? Usein käy niin, että kirjan ensin lukeneena elokuva tuntuu sitten hyvin vailliselta, että siitä puuttuu paljon ja hahmot eivät vastaa ollenkaan mitä oli kuvitellut. Mutta jos näkee ensin elokuvan, saattaa kirjaan tykästyä paljon ja kuvitella sitten hahmotkin luonnollisesti sen näköisenä kuin ne elokuvassa olivat. Kirja tavallaan sitten syventää kokemusta, vaikka yleensä suositellaankin lukemaan kirja ensin.

Kirjan muuttaminen elokuvaksi on kyllä vaikea työ ohjaajalle, etenkin jos kirja on erityisen rakastettu. Voi olla vaikeaa pysyä uskollisena kirjan tyylille ja tunnelmalle, ja ongelmana on sekin että lukeminen on hyvin yksityinen tapahtuma, jonka jokainen kokee tavallaan. Kirjan tunnelmakin voi riippua paljolti lukijan itsensä mielialasta ja kokemuksista, kuinka hän sen itse kokee omassa elämässään. Näyttelijävalinnat ovat vaikeita, mystinen ja kaikkien rakastama hahmo kuten Mr. Gatsby herättää toisissa ihan erilaisen mielikuvan kuin toisissa, ja sitten tunnetun näyttelijän valitseminen saattaa ärsyttää joitain katsojia, jos he eivät valmiiksikaan pidä näyttelijästä.

Onko sinulla suosikkikirjoja joita et voi sietää elokuvina? Tai elokuvia joista pidät mutta kirja ei ole koskaan iskenyt?