Vanhoista kunnon matkaoppaista saa hyvän avun niin matkakuumeeseen kuin itse matkan toteuttamiseenkin. Matkalla onkin hyvä olla opus jos toinenkin käytännön elämää helpottamassa ja vinkkejä antamassa. Kun netin saatavuuteen ei voi luottaa, ja uusimman iPodin taskusta esiin vetäiseminen kutsuu alueen kaikki pitkäkyntiset puoleensa, kunnon opaskirja näyttää puolensa.

Millainen on sitten hyvä matkaopas? Mahdollisimman aluekohtainen ainakin ja riittävän uusi painos. Kaupunkien historia ja yleisimmät tiedot eivät mihinkään muutu, mutta hyötyä on tarkemmistakin tiedoista, kuten alueen lähihostelleista ja –hotelleista, ruokapaikoista ja harrastusmahdollisuuksista. Ehkä arvostetuin ja suosituin matkaopas on Lonely Planet, sarjalla on oppaita lähes kaikkiin yksittäisiin maihin jonne ihmiset yleensäkin matkustavat,  sekä suuremmille alueille kuten Karibian saaret tai Etelä-Amerikka. Tällainen voi olla hyvä vaihtoehto pidemmälle reissulle, kun maita kertyy useampia eikä joka maasta viitsi omaa kirjaansa reppuun mukaan ottaa. Myös kielien alkeet tai pieni fraasisanakirja on mitä suurimmaksi hyödyksi kulttuurin tapoihin opetellessa.

Matkailusta kiinnostuneiden on hyvä lukea myös yleisempiä opuksia, kuten Madventures – Kansainvälisen Seikkailijan Opas. Tällaisissa kirjoissa keskitytään matkustamiseen yleensä ilman mitään tiettyä kohdetta ajatellen, ja on hyvää lukemista vaikkei matkaa tiedossa vielä olisikaan. Tällaiset teokset voivat myös antaa hyvää tietoa käytännön asioista, ja matkustuksen filosofian miettimistä. Monet ovat varmasti ne äidit ja muut läheiset, jotka kaipaavat luotettavaa tietoa matkustamisesta, kun tärkeät ihmiset lähtevät matkaan, ja väkisinkin vähän huolestuttaa.

Matkailukirjoja voidaan kirjoittaa myös mielenkiinnon näkökulmasta, ja muita kohdevalinnoissa ja toiminnoissa inspiroiden. Esimerkkinä Daniel Smithin Pääsy Kielletty – 100 maailman salaisinta kohdetta, joka haastaa matkailijan tallaamaan tiensä paikkoihin, joissa ei muita turisteja laumoin tapaa. Monet matkailijoiden itse kirjoittamat kertomukset matkoistaan ovat myös mielenkiintoista luettavaa, vaikka itse kotona pysyisikin. Ja toisinaan nämä matkakertomukset inspiroivat, ja saavat koko joukon ihmisiä liikkeelle. Maailmankirjallisuuden klassikoista tällaisiksi voidaan mainita vaikkapa Jack Kerouacin Matkalla tai Hunter. S. Thompsonin Pelkoa ja Inhoa Las Vegasissa.